VGM plan: Veilig werken aan bouwprojecten met mogelijke risico’s

Begint u aan een bouwproject met mogelijke veiligheidsrisico’s? Dan moet u een VGM-plan (Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan) opstellen.
Home » Diensten » Safety » VGM plan: Veilig werken aan bouwprojecten met mogelijke risico’s

VGM-plan voor bouwproject laten maken

Begint u aan een bouwproject met mogelijke veiligheidsrisico’s? Dan moet u een VGM-plan (Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan) opstellen. Wij kunnen een dergelijk VGM-plan voor u verzorgen. In het VGM-plan staat beschreven hoe opdrachtgever, hoofd- en onderaannemers ervoor zorgen dat werknemers veilig werken aan een bouwproject.

Wanneer moet u een VGM-plan opstellen?

U bent verplicht om een VGM-plan op te stellen in de volgende situaties:

  1. Bouwprojecten die langer duren dan 30 werkdagen waarbij mogelijk meer dan 20 werknemers tegelijkertijd werkzaam zijn.
  2. Bouwprojecten met specifieke risico’s voor de veiligheid van de werknemers, zoals asbest of chroom-6.
  3. Bouwprojecten die u vooraf moet melden bij Inspectie SZW.

Wat staat er in een VGM-plan?

Een goed VGM-plan bevat afspraken omtrent veiligheid en gezondheid tijdens het project. Enkele belangrijke elementen die in het plan worden vastgelegd zijn:

Verantwoordelijkheden

Het plan beschrijft welke partij verantwoordelijk is voor de veiligheid in elke fase van het project, zoals de opdrachtgever, hoofdaannemer en onderaannemer(s).

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Een VGM-plan moet een gedetailleerde RI&E bevatten van het werk. Hierbij worden eventuele veiligheidsrisico’s geïdentificeerd en beoordeeld. Een Risico Inventarisatie en – Evaluatie is een inventarisatie van alle arbeidsrisico’s binnen uw bedrijf of organisatie. Hiermee krijgt u helder inzicht in mogelijke gevaren die uw medewerkers kunnen tegenkomen tijdens hun werkzaamheden.

Bedrijfshulpverlening (BHV)

Het plan legt ook de bedrijfshulpverlening (BHV) vast, waarbij wordt beschreven hoe werknemers in noodsituaties kunnen handelen en wie welke taken heeft binnen de BHV-organisatie.

Onze expertise op het gebied van VGM-plannen

Het opstellen van een goed VGM-plan kan complex zijn, gezien de verschillende aspecten die moeten worden meegenomen in verband met veiligheid en gezondheid. Bij IRIS Projects hebben we ruime ervaring in het verzorgen van VGM-plannen voor diverse bouwprojecten.

Onze experts zorgen ervoor dat uw VGM-plan voldoet aan alle wettelijke eisen en richtlijnen, waardoor u kunt voldoen aan uw verplichtingen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Daarnaast zorgen we ervoor dat het plan praktisch en uitvoerbaar is, zodat werknemers daadwerkelijk veilig kunnen werken.

Met IRIS Projects bent u verzekerd van een veilige en effectieve werking voor uw bedrijf en zijn personeel. Wij bieden hoogwaardige diensten op het gebied van intelligentie, onderzoek, innovatie en veiligheid. Neem contact met ons op om te bespreken hoe wij u kunnen helpen met het opstellen van een VGM-plan voor uw bouwproject.

Andere services voor jou!

Op basis van wat je nu bekijkt, verwachten wij dat je de volgende berichten ook interessant zult vinden.