Nieuws

Stof tot Nadenken: Hoe Nederland Stoffengerelateerde Beroepsziekten Aanpakt

Preventieve maatregelen kunnen levens redden en voorkomen dat werknemers ziek worden als gevolg van hun werk.
Persoon in werkt met gevaarlijke stoffen in beschermende kleding om stoffengerelateerde beroepsziekten te voorkomen
Home » Actueel & kennis » Nieuws » Stof tot Nadenken: Hoe Nederland Stoffengerelateerde Beroepsziekten Aanpakt
w

Heb je liever direct contact met een expert?

Jeremy Veenema
06 427 348 41

Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 3000 mensen aan een beroepsziekte die is ontstaan door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Dit is een schokkende statistiek die ons eraan herinnert dat er dringend actie moet worden ondernomen om werknemers te beschermen en stoffengerelateerde beroepsziekten te voorkomen. In 2022 werd daarom het Landelijk expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten, oftewel Lexces, opgericht. Het Lexces heeft als missie om door middel van onderzoek en het delen van kennis het aantal mensen dat ziek wordt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen te verminderen.

Het Rapport “Stof tot nadenken”

In 2020 verscheen het rapport “Stof tot nadenken” van de Commissie vergemakkelijking schadeafhandeling beroepsziekten. Deze commissie werd ingesteld door de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) naar aanleiding van blootstellingsincidenten met stoffen zoals chroom-6. De commissie had als doel om een advies uit te brengen over een betere organisatie van schadeafhandeling bij beroepsziekten als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Een van de belangrijkste aanbevelingen van het rapport was de oprichting van een tegemoetkomingsregeling om potentiële slachtoffers van stoffengerelateerde beroepsziekten een snellere route naar erkenning te bieden. Deze regeling zou de last voor slachtoffers moeten verlichten en hen helpen bij het verkrijgen van de erkenning en ondersteuning die ze nodig hebben.

De Tegemoetkomingsregeling bij Stoffengerelateerde Beroepsziekten

De voorgestelde tegemoetkomingsregeling is van cruciaal belang voor slachtoffers van stoffengerelateerde beroepsziekten. Deze regeling heeft tot doel de erkenning van slachtoffers te versnellen, zodat zij de nodige medische zorg en ondersteuning kunnen ontvangen. Het is een stap in de goede richting om de impact van deze ziekten te verminderen en de slachtoffers te helpen bij hun herstel.

Controleren van gevaarlijke chemische materiaal om blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek te voorkomen

Noodzaak van Preventie

Het rapport “Stof tot nadenken” benadrukt ook de essentie van preventie bij stoffengerelateerde beroepsziekten. Het is van groot belang om blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek te voorkomen. Preventieve maatregelen kunnen levens redden en voorkomen dat werknemers ziek worden als gevolg van hun werk.

De Rol van IRIS Projects

Bij IRIS Projects begrijpen we het belang van veiligheid op de werkplek en zijn we vastbesloten om bij te dragen aan het terugdringen van stoffengerelateerde beroepsziekten. Als ervaren SHE-veiligheidskundige bieden we op maat gemaakte oplossingen op het gebied van veiligheid, variërend van onafhankelijk onderzoek tot E-trainingen en interim-ondersteuning. Alles onder één dak, met een bekend gezicht als aanspreekpunt.

Met het Hobéon SKO keurmerk op zak kun je vertrouwen op onze kennis en ruime ervaring om de veiligheid in jouw organisatie te waarborgen en te voldoen aan wettelijke eisen. We geloven dat een veilige werkomgeving de sleutel is tot gezonde werknemers en een succesvol bedrijf.

Samenwerken voor een Veilige Werkomgeving

Om stoffengerelateerde beroepsziekten effectief te bestrijden, moeten we samenwerken.

Initiatieven zoals Lexces en organisaties zoals IRIS Projects spelen een cruciale rol bij het vergroten van het bewustzijn, het delen van kennis en het implementeren van preventieve maatregelen. Als bedrijven, overheden en experts op het gebied van veiligheid de handen ineenslaan, kunnen we een veiligere werkomgeving creëren voor iedereen.

Preventie en Samenwerking: Onze Toekomst

Het terugdringen van stoffengerelateerde beroepsziekten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We moeten blijven streven naar preventie, erkenning en ondersteuning voor de slachtoffers. Neem vandaag nog contact op met Jeremy Veenema (via LinkedIn) of via info@irisprojects.nl, en laten we samenwerken aan een veiligere toekomst op de werkvloer.

Home » Actueel & kennis » Nieuws » Stof tot Nadenken: Hoe Nederland Stoffengerelateerde Beroepsziekten Aanpakt

Een veilige werkomgeving begint vandaag!

Nadat je het offerteaanvraagformulier hebt ingevuld, gaan wij bij IRIS Projects direct aan de slag om je te helpen bij het creëren van een veilige werkomgeving.

Onze experts zullen contact met je opnemen om de details van je aanvraag te bespreken en om een op maat gemaakt voorstel te maken.

Andere berichten voor jou!

Op basis van wat je nu bekijkt, verwachten wij dat je de volgende berichten ook interessant zult vinden.